Uusikaupunki | Merihistoria | Kapteenit

KAPTEENIT - Moniosaajia merellä ja maissa

Vielä 1800-luvulla Uudenkaupungin yleisimmät ammatit olivat merenkulun ammatteja. Eniten tietoa jälkipolville on jäänyt laivojen kapteeneista ja heidän toiminnastaan. Kapteeni vastasi kaikesta mitä laivalla tapahtui, ja hän toimikin mm. johtajana, lääkärinä, pappina ja liikemiehenä, jonka vastuulla oli usein myös huolehtia mahdollisimman tuottoisan lastin hankkimisesta.

Yleensä viimeistään kapteenin työstä eläköidyttyään nämä moniosaajat alkoivat toimimaan muissakin kauppamerenkulkuun liittyvissä tehtävissä. Merikapteenit olivatkin usein myös laivanvarustajia, laivanrakennuttajia ja laivayhtiöiden johtajia. Työstään merillä kapteenit saivat vankan pohjan liiketoiminnasta yleensäkin, joten he toimivat usein myös muillakin aloilla, jotka eivät millään tavalla liittyneet merenkulkuun. Merikaupungin porvaristoon kuuluvat kapteenit olivat myös yhteiskunnallisesti aktiivisia, ja mukana monissa luottamustoimissa. He kuuluivat kaupungin varakkaimpiin asukkaisiin, joten he olivat luonnollisesti kiinnostuneita siitä, kuinka kaupunkia hoidettiin ja kehitettiin.  

Kapteenit olivat muiden rooliensa lisäksi yleensä myös aviomiehiä ja isiä. Merillä ollessaan he joutuivat olemaan pitkiä aikoja erossa perheistään, jolloin ikävä ja huoli olivat pysyviä tunnetiloja, puolin ja toisin. Isän ammatti aiheutti haasteita koko perheen elämään, mutta usein myös mahdollisti mukavan toimeentulon ja hyvät yhteydet ulkomaille.  

Koko Wahlbergin museotaloon levittäytyvä Kapteenit -näyttely kertoo yhteensä kahdeksan uusikaupunkilaisen laivapäällikön elämästä, urasta ja perheistä.

Aukioloajat

12.6.-27.8.2023 ma-pe klo 10-17 ja la-su klo 12-15 (suljettu 23.-25.6.) 

29.8.-27.10.2023 ti-pe klo 12-15 

Museon Yhteystiedot​
Pääsymaksut

5€/aikuiset

Museokortti, Smartum, Edenred, ePassi