Museo | Paimio | Kulttuurihistoria |
Muu

Paimion
Sähkömuseo

Kahden merkittävän maaseudun sähköistäjän, Lounais-Suomen Sähkö-osakeyhtiön sekä SähköLähteenmäen, historiasta sekä sähkön tuotannosta, jakelusta ja käytöstä kertovan museo on avattu v. 1995. Perusnäyttelyt on kokonaan uusittu vuosina 2012-2013.

Sähkömuseon keskikerroksessa perehdytään sähkönjakelun historiaan

Paimiolla on vahva sähköinen historia. Vuonna 2012 tuli kuluneeksi 100 vuotta sähköä tuottavan ja jakelevan sähköyhtiön perustamisesta Paimion seudulle. Se oli lähtölaukaus mittavan sähköteollisuuden keskittymiselle Paimionjoen rannalle. Niinpä on luonnollista, että yksi Suomen harvoista sähkön historiaa esittelevistä museoista toimii juuri Paimiossa.
Museon keskikerroksessa esitellään sähköntuotantoa, -siirtoa ja -jakelua esinein ja valokuvin. Sähkö Paimiossa 100 vuotta -juhlavuoden kunniaksi koko keskikerroksen perusnäyttely uusittiin keväällä 2012. Keskikerroksen esitystilassa on tarjolla myös sähköaiheisia lyhytfilmejä. Voit pyytää henkilökuntaa käynnistämään sinua kiinnostavan elokuvan. Keskikerroksessa voit tutustua sähkötekniikkaan, kuten sähkölinjojen raivaukseen helikopterin avustuksella, myös VR-lasien avulla.
Yläkerran näyttely esittelee Sähkölähteemäen mielenkiintoisia projekteja, terveydenhuollon historiaa sekä sähkön käyttöä maataloudessa. Kesän 2021 teemanäyttely on Kehikosta Kiilaan – Sähköyhtiön lapset. Näyttely kertoo Lounais-Suomen Sähkö-Osakeyhtiön alueella (Paimiossa) eläneiden lasten arjesta ja leikeistä 1950-luvulta 1970-luvulle
Sähkömuseon näyttelyihin on tuotettu audiovisuaalista materiaalia sekä menneen ajan sähkönkäytöstä että nykyhetken sähköisistä ilmiöistä. Kävijä voi tehdä myös ihmeellisiä löytöjä kurkistuskaapista ja testata tietämystään sähkötekniikan keksijöistä. 

Aukioloajat

3.6.-8.8. ti-pe klo 11-17.30 ja la-su klo 12-16.
9.8.-29.8. ke-su klo 12-16.
Muulloin tilauksesta 

Museon yhteystiedot​
Pääsymaksut

5/4/3 €.