Museo | Paimio | Kulttuurihistoria |
Muu

Paimion
Sähkömuseo

Kahden merkittävän maaseudun sähköistäjän, Lounais-Suomen Sähkö-osakeyhtiön sekä SähköLähteenmäen, historiasta sekä sähkön tuotannosta, jakelusta ja käytöstä kertovan museo on avattu v. 1995. Perusnäyttelyn alempi kerros on uusittu keväällä 2022, ylempi keväällä 2023.

Sähkömuseon keskikerroksessa perehdytään sähkönjakelun historiaan

Paimiolla on vahva sähköinen historia. Vuonna 2022 tuli kuluneeksi 110 vuotta sähköä tuottavan ja jakelevan sähköyhtiön perustamisesta Paimion seudulle. Se oli lähtölaukaus mittavan sähköteollisuuden keskittymiselle Paimionjoen rannalle. Niinpä on luonnollista, että yksi Suomen harvoista sähkön historiaa esittelevistä museoista toimii juuri Paimiossa.
Museon keskikerroksessa esitellään sähköntuotantoa, -siirtoa ja -jakelua esinein ja valokuvin. Koko keskikerroksen perusnäyttely uusittiin keväällä 2022. Keskikerroksen esitystilassa on tarjolla myös sähköaiheisia lyhytfilmejä. Voit pyytää henkilökuntaa käynnistämään sinua kiinnostavan elokuvan. Keskikerroksessa sijaitsee pienoismalli, jossa on esitelty eri sähköntuotantomuotoja sekä sähköjakeluverkoston rakennetta. Voit tutustua sähkötekniikkaan myös VR-lasien avulla.
Yläkerran näyttelykerros on vuonna SLM 100 -kerros. Perusnäyttelyssä kerrotaan miten kesäkuussa 1923 toimintansa aloittaneesta yhden mihen sähköasennusliikkeestä muodostui vuosikymmenten mittaan yli 2 000 henkeä työllistäneeksi ABB:n osaksi.  Kesän 2023 teemanäyttely Suomalaisen ydinvoiman ytimessä  keskittyy nimensä mukaisesti suomalaisen ydinvoiman lähes viisikymmentä vuotta jatkuneeseen taipaleeseen. Tilansa näyttelyssä saa myös paimiolainen Sähkölähteenmäki, joka on ollut rakentamassa ydinvoimaloita niin Suomessa kuin länsinaapurissakin.
Sähkömuseon näyttelyihin on tuotettu audiovisuaalista materiaalia sekä menneen ajan sähkönkäytöstä että nykyhetken sähköisistä ilmiöistä. Kävijä voi tehdä myös ihmeellisiä löytöjä kurkistuskaapista ja testata tietämystään sähkötekniikan keksijöistä.

Aukioloajat

1.6. – 6.8. ti-pe klo 11-17.30 & la-su klo 12-16 
suljettu 3.6. & 23-25.6.

7.8. – 31.8. ke – su klo 12 – 16

Muulloin tilauksesta 

Museon yhteystiedot​
Pääsymaksut

Peruslippu 5€
Eläkeläiset 4€
Opiskelijat ja koululaiset 3€
Ryhmät (väh. 15 hlöä ryhmässä) 3€
Perhelippu 10€ (3-5 hlöä. max. 2 aikuista)

alle kouluikäiset 0€
saattajakortilla saattajat 0€
EU:n vammaiskortilla avustajat 0€