Suomen maatalousmuseo Sarka | Loimaa |

Sinun ruokasi ei ole sinun – Ruokakeskustelua ennen ja nyt

Kuvittele eteesi ateria. Mitä se sisältää? Onko siinä käytetty kotimaisia raaka-aineita? Mikä annoksen hiilijalanjälki on? Mitkä sen ravintoarvot ovat? Millä kaikilla perusteilla ateriakokonaisuus on muotoutunut?

Ruokaan liittyvä keskustelu on nykypäivänä vilkasta. Trendit vaihtuvat nopeasti ja uutta tutkimustietoa ruoka-aineiden terveysvaikutuksista julkaistaan hurjaa vauhtia. Kaupan hyllyllä riittää vaihtoehtoja, joista valita ostoskoriinsa mahdollisimman oman näköiset elintarvikkeet. Nykyinen maailmanpoliittinen tilanne herättää huolta ruoan riittävyydestä, kotimaisen tuotannon tilanteesta ja ruoan hinnan noususta. Samalla vaakakupissa painavat kestävään kehitykseen ja eettisyyteen liittyvät kysymykset. Kuka lopulta päättää, mitä lautaseltasi löytyy?

Sinun ruokasi ei ole sinun –näyttely tarkastelee ruokaa erilaisista ajankohtaisista näkökulmista ja avaa nykyhetken keskeisten ruokakysymysten historiallisia taustoja. Ruokaa lähestytään muun muassa terveyden, liha-kasvis vastakkainasettelun, elintarviketurvallisuuden, identiteetin rakentumisen sekä vastuullisuuden näkökulmista. Miten ajassa muuttuvat terveyskäsitykset näkyvät nykypäivän ruokavalinnoissamme? Miten maailmankaupan laajentuminen ja globaali ruoantuotanto ovat muuttaneet suomalaisten ruokavaliota ja ruokailutottumuksia? Mistä lähtien eettiset kysymykset ja ruoantuotannon ympäristövaikutukset ovat aiheuttaneet meille paitsi yhteiskunnallista, myös henkilökohtaista huolta? Olivatko elintarvikkeet ennen turvallisempia ja ihmiset terveempiä, kuin nykyisin?

Terveys on yksi keskeisiä ruokavalintojamme ohjaavia tekijöitä sekä yksilötasolla että yhteiskunnallisessa mielessä. Ravitsemussuositukset ovat kenties tutuin ravitsemuspoliittinen keino, jolla pyritään edistämään väestön terveyttä ruoan kautta. Ravitsemussuositukset ovat kuitenkin muuttuneet uuden tutkimustiedon ja muuttuvan yhteiskunnan myötä. Eri vuosikymmenten ravitsemussuosituksiin voi näyttelyssä tutustua vanhojen ruokaympyröiden kautta. Arvaatko, mitä ensimmäinen suomalainen ravintoympyrä piti sisällään?

Nykypäivänä ruokatrendit muuttuvat nopeasti ja uusia hittiruokia nousee pinnalle median ja somen välityksellä usein. Aiemmillakin vuosikymmenillä on kuitenkin ollut omat suosikkiruokansa ja ruokatrendinsä, joihin voi näyttelyssä tutustua hauskan aikajanan kautta. Erilaisia ruokavalioita ja muotidieettejä on nykypäivänä runsaasti. Omaa tietoutta erilaisista ruokavalioista voi testata ja kartuttaa yksin- tai kaksinpelinä pelattavassa ruokavalio-tietovisassa. Mitä ruoka merkitsee sinulle -multimediassa taas voi pohtia omaa ruokasuhdetta ja näyttelyn herättämiä ajatuksia.

Voit lisätä tähän perustekstit. Voit lisätä tähän perustekstit.Voit lisätä tähän perustekstit. Voit lisätä tähän perustekstit. Voit lisätä tähän perustekstit. Voit lisätä tähän perustekstit.Voit lisätä tähän perustekstit. Voit lisätä tähän perustekstit.Voit lisätä tähän perustekstit. Voit lisätä tähän perustekstit.

Aukioloajat

Huhti-kesäkuussa joka päivä 10-17
Heinäkuussa joka päivä 10-18
Elo-syyskuussa joka päivä 10-17
Loka-maaliskuussa ti-su 10-17

Museon yhteystiedot​
Pääsymaksut

Aikuiset 12€
Eläkeläiset/opiskelijat 8€
Lapset 0-15v. 0€
Ryhmät (yli 10 henkeä) 8€
Vuosikortti 35€