Museum | Åbo | Konstmuseum | Bildkonst

Åbo konstmuseum

Åbo konstmuseum är ett av de synligaste landmärkerna i Åbo. Museibyggnaden som ritades av Gustaf Nyström öppnades för allmänheten 1904. Idag inrymmer den en av de mest omfattande konstsamlingarna i Finland. Vid sidan av samlingarna visas temporära utställningar med både nutidskonst och äldre konst.

Final_0469-scaled-p9bxcl8auxq9hj2f3zdtr2q4un74yi891c0upxlg00

Åbo konstmuseums mångsidiga och högklassiga utställningar öppnar dörren till konstens fascinerande värld för allmänheten. Skalan sträcker sig från klassikerna till den allra nyaste konsten. Förutom ett varierande utställningsprogram erbjuder museet olika evenemang och en vacker miljö för trivsel och samvaro.

Museet administrerar en av Finlands största konstsamlingar, som också är känd som en nationalskatt. Väl företrädda är den finska guldåldern vid sekelskiftet 1800 – 1900, konstnärssjälvporträtten, den finska surrealismen och popkonsten. Idag omfattar samlingen drygt 7 600 verk som presenteras på museets tidsbundna utställningar och som också utlånas till andra länder runtom i världen.

Museets nationalromantiska granitborg är ett av stadens sinnligaste landmärken och en sevärdhet i sig. Byggnaden ritades av professor Gustaf Nyström och färdigställdes 1904. Museet är den andra byggnaden i Finland som planerats enkom för att tjäna som konstmuseum. Medlen för bygget donerades av två aboensiska köpmän, bröderna Ernst och Magnus Dahlström.

Besökstid

tisdag–fredag 11–19
lördag–söndag 11–17

Kontaktinformation
Inträdesavgifter

12 / 8 € eller Museikortet
Besökare under 16 år gratis