Salo | Uskela | Kulttuurihistoria

Meritalon museo

Idyllisessä Meritalon museossa voi istahtaa kansakoulun pulpettiin ja ihastella opettajaperheen asuntoa 1800- ja 1900-lukujen taitteesta sekä hengähtää kukkivan puutarhan keskellä

Meritalon museon puutarhassa kukkivat juhannusruusut

Meritalon museo sijaitsee lähellä Salon keskustaa, Moision vanhassa puutalokaupunginosassa. Alkuaan Joensuun kartanon väentupana toimineessa rakennuksessa sijaitsi Uskelan vanhin kansakoulu vuosina 1873-1906. Museossa on esillä tunnelmallinen koululuokka, josta löytyy niin kierto- kuin kansakoulun aikaisia esineitä karttapalloista opetustauluihin ja koulukäsitöihin. Koulussa työskennellyt opettajaperhe on aikanaan asunut samassa rakennuksessa ja luokan lisäksi talosta löytyy ihastuttava opettajaperheen koti kamareineen, saleineen ja keittiöineen. 

Toisessa päässä rakennusta on suuri sali, jossa on esillä vanhoista huonekasveista kertova näyttely ”Kuki kukkani”. Näyttelyssä voi ihmetellä mitä kasveja kasvoi vuosisadan vaihteen kartanon salissa, mummonmökin ikkunalla tai 1950-luvun olohuoneessa. Lukuisten aitojen viherkasvien lisäksi tekstit ja vanhat valokuvat siivittävät tarinaa rakkaiden huonekasvien historiasta. 

Meritalon museota ympäröi vehreä puutarha, joka on uudistettu vuosina 2020-2021 ihastuttavaksi keitaaksi puutalojen katveeseen. Puutarhaan on kerätty vanhaa kantaa olevia salolaisia perinnekasveja samoille sijoille, joilla niitä vanhojen valokuvien perusteella on kasvanut noin sata vuotta sitten. Puutarhan pöytä- ja istuskeluryhmät kutsuvat viettämään aikaa museon pihapiirissä vaikka eväsretkeä viettäen.

Meritalon museo on osa Salon historiallista museota.

Aukioloajat

8.6.-28.8.2022
ke-su klo 11-17

Museon yhteystiedot​
Pääsymaksut

Vapaa pääsy